CSOMIÉP

A CSOMIÉP Kft. válasza a válságra

A Magyar Üzleti Világ 2013/ 2. nyári számában megjelent egy interjú Mészáros Antal ügyvezető igazgató úrral.

„Siránkozzunk vagy cselekedjünk?

Az elmúlt évek gazdasági környezete nehéz helyzetek elé állíthatja a vállalkozásokat. A nemzetközi pénzpiaci válság a magyar építőiparra és az építőanyag gyártó vállalatokra is negatív hatással van. Az építőipar piacán is az érvényesül a leginkább, aki biztosítani tudja a fogyasztói oldal által felállított elvárásokat. A fogyasztó szempontjából a legérzékenyebb pont a termék ára és a minősége.

Amikor nincs „fair play”

Hirtelen arra ébredtünk, hogy az utóbbi időben egyetlen egy pályázaton sem nyertünk termékeinkkel, nem érkeztek megrendelések, megkeresések. Egyik napról a másikra olyan helyzettel találtuk magunkat szembe, amelyet ha elfogadunk a vállalkozás végét jelentette volna, ezért megoldása nem tűrt halasztást. Ebben a kilátástalan helyzetben az egyetlen stratégia az előre menekülés.

Mi történt? Fellazult a konkurencia figyelése. Az általunk gyártott sikertermékek szabadalmi oltalmainak lejártával vagy sokszor még előtte, szabadalom bitorlást elkövetve a konkurens betonelem gyártó cégek lemásolják a termékeket, és mint sajátjuk jelentek meg a piacon, ezzel erős árcsökkentő hatást generálva. Merthogy ők sem fejlesztést, sem licenc díjat nem fizettek senkinek.

A kialakult versenyhelyzetben a termék ára befolyásolja leginkább a vásárlási döntést, a minőség kérdése sajnos másodlagos helyre került. Ilyenkor egy vállalkozás kétféleképpen gondolkodhat. Az első lehetőség, hogy fejet hajt és azt mondja, hogy nem veszi fel a versenyt, nem harcol a konkurenciával. A második lehetőség, hogy megerősíti pozícióját a piacon, anélkül, hogy akciózna vagy csökkentené a minőséget és újra versenyelőnybe kerül.

Cselekedni kell, ez egyértelmű…

A termék árának csökkentése több módon lehetséges, jelen esetben pl:

– a gyártástechnológia átalakításával, váltásával

– a termékbe épített anyagok csökkentésével

A gyártástechnológia átalakítása ebben az esetben nem jöhetett szóba, így csak a termékbe beépített anyagok mennyiségének átgondolása volt megoldható. Mivel a gyártott termék minőségének romlása elfogadhatatlan számunkra, így ki kellett egy olyan hatékony és új alapanyagot találni, amely megoldást nyújt az előremenekülésben.

A kulcs: kutatás fejlesztés

Cégünk a kezdetektől nagy figyelmet és összegeket fordít a  kutatás fejlesztésre. Eleinte a TETA Tervező Tanácsadó Mérnöki Kisszövetkezet vezetője Dr. Hajtó Ödön, ezzel együtt a VITUKI, a VIZITERV, a CSOMITERV, a KEVITERV mind- mind rengeteget segítettek a közös fejlesztésben. Eljött az ideje annak, hogy „nanotechnológia” , mint alap kísérletekhez kezdjünk, erre és ennek felgyorsítására volt nagy hatással a „koppintó” cégek aktivitása. Az ÖMA termékünk alapja a saját fejlesztésű nano[1] méretű különleges adalék, melyet magunk gyártunk.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen fejlesztettük ki az ÖMA (öntömörödő[2] modifikált[3] acélszál erősítésű) nagy teljesítőképességű betont.

Az ÖMA beton üzleti és szakmai titok. Az általunk gyártott termékek alapanyagaként kerülnek felhasználásra.  Alkalmazásával lehetővé vált, hogy 30- 40 %- kal csökkentettük a beépített beton mennyiséget, valamint új statikai szempontok nyertek elsőbbséget. Mindezek mellett megőriztük a termék alapvető funkcionalitását, és emellett a termék műszaki paraméterei- só- és fagyállóság; szilárdság; kopásállóság; vízzáróság stb.- lényegesen javult. A siker titka, hogy az alapkutatás eredménye azonnal a gyakorlatban került megvalósításra, így 5 hónap alatt az ÖMA alapanyag eljutott a kutatás fejlesztéstől a gyártásig. Partnereink elégedettek az új termékek funkciójával, amely a régiekkel sok mindenben megegyező, de műszaki tulajdonságokban lényegesen többet teljesítő és árban is versenyképes termékeinkkel.

Hab a tortán: társadalmi szerepvállalás erősítése

Az ÖMA beton sikeres kifejlesztése nem csak a piaci verseny megnyerésében segített, hanem közvetett módon jelentősen csökkentette társaságunk tevékenységéből adódó széndioxid kibocsátását. Az alapanyag felhasználás csökkentésével hozzájárulunk a nemzeti ásványvagyon védelméhez, a bányászattal járó tájrombolás csökkentéséhez a környezeti értékek védelméhez. Az ÖMA beton kifejlesztésével, a technológia rendszerünkbe történő beépítésével és termelésbe állításával a magunk eszközeivel hozzájárulunk a globális felmelegedés okozta klímaváltozás káros hatásainak csökkentéséhez, illetve a folyamat megállításához és visszafordításához.

Remélem, hogy sikerült felhívni a figyelmet arra, hogy a küzdelem feladása nem jó módszer, ha bízunk a termékünkben és abban, amit eddig elértünk, akkor bármilyen problémát meg lehet oldani, csak meg kell találni a megfelelő utat, embereket és eszközöket.

Saját tapasztalatból azt látjuk, hogy bármilyen termékgyártó vállalkozás elsődleges feladata, hogy a vevők folyamatosan változó igényeinek megfeleljen, innovatív legyen, a konkurencia előtt járjon minimum 1 lépéssel és ezek mellett a legújabb kutatások eredményeit alkalmazza a gyártás során, ezek az összetevők a biztos recept részei a piacon maradáshoz.

Milyen együttműködési, partneri kapcsolatokat keres?

Elsősorban nem vevőket keresünk, hanem inkább üzleti partnereket az alábbi területekről:

– közterület design tervezők (utcabútorok, funkcionális terek kialakítása)

– egyedi sablonkészítők (műanyag- és acél iparban is)

– olyan gyártókat, akik valamilyen környezetvédelmi (szennyvíz tisztítás, hulladék tárolás, stb.) technológiával rendelkeznek, amelyet be lehet építeni az előre gyártott beton elemeinkbe

– kivitelezők, megújuló energiával foglalkozó szakemberek, ahol esetenként szükség lehet előregyártott beton elemekre.”

Mészáros Antal, ügyvezető igazgató
www.csomiep.eu